Szerkesztő-szint

EREDMÉNY

undefined

El ne kenődj! Próbáld újra!
Nagyon megy ez neked! De hátra van még az Oknyomozó-szint!

Ha egy cím valami sokkolót, elképesztőt, felfoghatatlant ígért, akkor azonnal érdemes gyanakodni. Ezen felül minden rákkal és annak gyógymodjaival foglalkozó cikket, amennyiben nem hiteles forrásból származik, nagyon óvatosan kell kezelni. A konkrét hírrel kapcsolatban nem pusztán az a baj, hogy mi elhisszük, hogy a kókuszolaj elpusztítja a vastagbél rákos sejtjeinek 93 százalékát, hanem az is, hogy amennyiben megosztjuk, úgy mások egészségét és gyógyulását is veszélybe sodorhatjuk.


1 / 5. Mi a gyanús ebben a cikkben?

Tanácsoljuk, hogy használd bátran a Google keresőt

Ha nem tudod elolvasni a képet, kattints hogy felnagyítódjon!

Bár a magyar idők nyíltan kormánypárti lap, és önmagában is érdemes fenntartással kezelni az ott található politikai-közéleti információkat, ennél egy sokkal általánosabb jel mutat arra, hogy a cikkel valami nincs rendben. Ha egy cikk leellenőrizhetetlen “elemzőkre” hivatkozik, az már gyanút keltő, a konkrét cikkben megnevezett Strategic.culture alapítvány azonban egy orosz érdekeket terjesztő oldal, Alexander Savchenko pedig az orosz elnök, Vlagyimir Putyin elkötelezettje. Azt javasoljuk, hogy ha egy ismeretlen, vagy furcsa nevű forrásra hivatkozik egy cikk, akkor mindenképpen nézz utána, hogy a forrás hitelesnek számít-e, ellenőrizhetőek-e az állításai, illetve, hogy mi a forrás háttere. 


2 / 5. Mi nincs rendben ezzel a cikkel?

Tanácsoljuk, hogy használt a Google keresőjét!

Ha nem tudod elolvasni a képet, kattints hogy felnagyítódjon!

Ezzel a hírrel nem az a probléma, hogy álhír, a sajnálatos tragédia ugyanis megtörtént. Az vele a baj, hogy nyolc éve történt. Amennyiben ilyesmit osztunk meg, úgy alkalmas a felesleges pánikkeltésre, akaratlanul is riadalmat kelthetünk vele, ezért mindig nézzük meg, hogy az általunk megosztott hír, cikk mikori. A legtöbb esetben a cikkoldalon a cím alatt megtalálható a megjelenés dátuma is.

3 / 5. Valaki megosztotta ezt a hírt. Mi ezzel a probléma?

Használd a Google-t, ha nem megy!

Ha nem tudod elolvasni a képet, kattints hogy felnagyítódjon!

A 2015-ös menekültválság során számos olyan hír jelent meg, amely arról szólt, hogy a menekültekkel együtt terroristák is érkeznek Európába. Miközben ennek lehetőségét nem lehet és szabad kizárni, a konkrét, Facebookon terjedő kép nem egy terroristát, hanem egy szír felkelőt ábrázol, aki éppen az Iszlám Állam ellen harcolt 2013-ban és ezért látható katonai felszerelésben. A Blikk újságírói könnyen leellenőrizhették volna a képen szereplő férfit, ha használták volna a Google Image Search szolgáltatását. 


4 / 5. Ki van a két képen?

Próbáld ki a Google képkeresőjét, az Image Search alkalmazást!

Ha nem tudod elolvasni a képet, kattints hogy felnagyítódjon!

Az alternatív gyógymódokat kínáló oldalak általában ártatlan recepteket osztanak meg, vagy jobb esetben olyanokat, amelyeknek semmilyen hatása nincsen az emberi szervezetre. Előfordul azonban, hogy olyasmik is szerepelnek gyógymódként, amelyek az egészségre kifejezetten károsak, egyes esetekben halálosak is lehetnek. A tiszafa halálos mérget tartalmaz az emberi szervezetre. Minden alternatív gyógymód esetében különösen javasolt utánanézni a természetben található növények, gyümölcsök, szerek élettani hatásainak, akkor is, ha egyébként a hagyományos, tudományos tényeken alapuló orvoslásban nem hiszünk, vagy gyanakvóak vagyunk velük szemben. Az ilyen cikkek megosztása továbbá másokat is veszélybe sodorhat!


5 / 5. Miért ne oszd meg ezt a hírt?

Használd nyugodtan a Google-t. 

Ha nem tudod elolvasni a képet, kattints hogy felnagyítódjon!

Már kitöltötted ezt a tesztet?