Gyakornok-szint

EREDMÉNY

undefined


Semmi probléma! Fuss neki mégy egyszer!
Remek teljesítmény! Mehetsz a Szerkesztő-szintre!

A legtöbb magyar nyelvű híroldal címének végződése .hu. Ez azt jelenti, hogy az oldal Magyarországon van bejegyezve és a magyar hatóságok eljárhatnak vele szemben, ha jogsértést követnek el. Amennyiben .info, .net, .org, .in vagy valami hasonló az oldal végződése, úgy az üzemeltető általában nem Magyarországon jegyezte be az oldalt és jogsértés, mondjuk álhírközlés esetén a magyar hatóságok sokkal nehezebben, vagy egyáltalán nem tudják őket felelősségre vonni.


1 / 5. Ezen az oldalon valami nem megszokott. Mi az?

   

Ha nem tudod elolvasni a képet, kattints hogy felnagyítódjon!

Az álhíroldalak gyakori jellemzője, hogy nem derül ki, kik írják, kik üzemeltetik. Ilyenkor érdemes egy impresszum-nevű aloldalt keresni, ahol a normális híroldalak feltüntetik az oldal elérhetőségét, címét, üzemeltetőjét, főszerkesztőjét és az újságírókat. Eleve gyanús, ha ilyet nem találsz az oldalon. Ennek az oldalnak sincsen impresszuma. Elérhetőséget egy e-mail-cím formájában megadnak, ezen kívül azonban semmi nem derül ki az oldal hátteréről. Ez is legtöbbször azért van, mert így a hatóságoknak, olvasóknak sokkal nehezebb felelősségre vonni őket a hamis információk terjesztéséért. Ha tudni akarod, hogy mi kik vagyunk és kapcsolatba szeretnél velünk kerülni, egyszerűen elérhetsz bennünket az impresszumunkra kattintva, mert nekünk nincsenek takargatnivalóink. 

2 / 5. Mi a gyanús ezen az oldalon?

Ha nem tudod elolvasni a képet, kattints hogy felnagyítódjon!

Az álhíroldalak közül sok él azzal a fogással, hogy már régóta ismert, nagy és hitelesnek elfogadott híroldalak nevét, megjelenését használják fel és másolják. Ez az oldal az ország legnagyobb híroldalának, az origo.hu-nak a nevét használja fel. Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy melyek a hitelesnek elfogadott információforrások és ha azokhoz hasonló nevű oldalra tévedünk, akkor ellenőrizzük, hogy ugyanazt az oldalt látogattuk-e meg, vagy annak valamilyen másolatát.


3 / 5. Ezen az oldalon nincs rendben valami. Mi az?

Ha nem tudod elolvasni a képet, kattints hogy felnagyítódjon!

A legtöbb álhír-oldal nem akar információt közölni, a szenzációt ígérő cím mögött általában nincs semmilyen szenzáció, az oldal készítői csak azt szeretnék, ha minél többen a címre kattintanának. Ugyanakkor a cikk olvasását gyakran attól teszik függővé, ha az oldalt belájkoljuk a Facebookon. Ilyenkor tegyük fel a kérdést, hogy vajon mi lehet az oldal készítőinek a szándéka? A legtöbbször az, hogy az oldalt minél többen kövessék, mert így nagyobb lesz a reklámbevételük. A maivalóság.com címoldalán egyből három lehetőségünk is van az oldalt a Facebookon követni. Minél erőszakosabban követeli ezt egy oldal, annál valószínűbb, hogy kattintásvadász oldallal, vagy álhíroldallal van dolgunk.


4 / 5. Rákattintasz az oldalra, de nem hagy nyugodni. Mi az?

Ha nem tudod elolvasni a képet, kattints hogy felnagyítódjon!

Bár megegyeztünk, hogy a .com végződésű magyar oldalak között sok gyanús lehet, ez azért nincs így minden esetben. Az is kérdéseket vethet fel, ha egy mai oldal kinézete nagyon régimódinak tűnik, de ez például a valódi tudományos oldalakra is jellemző lehet. Számos olyan oldal van azonban, amely szenzációt ígérve azt állítja, hogy olyan titkokat tár az olvasó elé, vagy olyan hazugságot fog leleplezni, amiket valakik valamilyen alantas szándékból el akarnak rejteni az emberek elől, a média pedig nem foglalkozik velük. Ezek az oldalak állítanak olyanokat, hogy méreggel permeteznek bennünket a repülőkről (chemtrail, HAARP), hogy Hitler mégsem halt meg, hogy az ufók köztünk élnek, hogy a gyógyszeripar titkolja a rák ellenszerét, vagy hogy befolyásos emberek és gyíklények egy csoportja egy titkos kastélyban megegyeztek az emberiség rabigába döntéséről. Az ilyesfajta hiedelmeket hívjuk összeesküvés-elméleteknek, kitalációknak, mégis nagyon sokan hisznek bennük.


5 / 5. Véletlenül eljutsz erre az oldalra. Mi az, ami miatt azonnal elkezded vakarni a fejed?

Ha nem tudod elolvasni a képet, kattints hogy felnagyítódjon!

Már kitöltötted ezt a tesztet?